Gunjay Villa

A 7000 sq. ft. villa was to be constructed on a small plot of just about 500 sq yards with a main road on one end and adjoining buildings overlooking into the plot. This challenge was cleverly handled by having invisible openings.  While windows were given for light and ventilation, every window was covered at a distance by green vertical landscape and pergolas to shade of visual intrusion by the neighbours. The road side rooms had a buffer space like a balcony and landscape to create more horizontal distance of the rooms from the road to eliminate visual angles from the road. This was further layered by a sliding wooden screen to allow ventilation and light during peak hour traffic which are opened up early morning and at night. A central ventilated courtyard acts as a breakfast space and also brings light into the Centre of the house and acts as a funnel for cross ventilation thereby keeping the home interior temperature cooler by 5 degrees than the outside temperature. The end result is a hidden gem in a dense urban setting with great natural light responding to the context of its surroundings.

  • Gunjay Villa
  • Gunjay Villa
  • Gunjay Villa
  • Gunjay Villa

Next

Roate your device.